W-D > Články > Cesty za vínem >

Zbyněk Žiška |Zámecké vinařství Bzenec a VINAŘSTVÍ MIKROSVÍN MIKULOV

04.10.2024 |
Cesty za vínem

Ing. Zbyněk Žiška, původem z Jaroslavic u Znojma, je absolventem Agronomické fakulty Mendelovy univerzity. K vínu ho přivedl již v dětství jeho otec, který sám vinaří více než 30 let v Jaroslavicích. Zbyněk dnes žije s manželkou Markétou a dvěma syny v Brně. Je mu 34 let a víno se stalo nedílnou součástí jeho života. Jeho motto zní: „Vinařina pro mě není jen práce, je to životní styl.“ V roce 2020 získal prestižní ocenění „Enolog roku“. V současné době je technologem dvou velmi prestižních tuzemských vinařství – Zámeckého vinařství Bzenec a VINAŘSTVÍ MIKROSVÍN MIKULOV.

Zámecké vinařství Bzenec navazuje na dlouholetou tradici výroby vína na zámku v Bzenci. Zakládá si na tradičních vinařských principech úzce spojených s historickými zámeckými sklepy a současně jde také vstříc novým trendům a technologiím. VINAŘSTVÍ MIKROSVÍN MIKULOV pak staví především na historické tradici výroby vín na Mikulovsku. Svá jedinečná vína vyrábí z výjimečných viničních tratí, jako je Železná, Goldhamer či Purmice. Pozvali jsme proto Zbyňka k rozhovoru, abychom se ho zeptali na filozofii výroby vín pod hlavičkou obou vinařství i na mnoho dalších zajímavých a aktuálních otázek ohledně současného moravského vinařství.

Rozhovor najdete v zářijovém vydání WINE & Degustation, které je možné zakoupit v tištěné i elektronické verzi zde.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena