W-D > Články > Cesty za vínem >

Nový Šaldorf |Znojemská vinařská podoblast

05.07.2024 |
Cesty za vínem

Nový Šaldorf je zcela určitě jednou z nejdůležitějších obcí Znojemské vinařské podoblasti. V místních sklepech vyrábí svá vína celá řada důležitých tuzemských vinařství, a tak jsem se za nimi po několika letech rozhodl opět vyrazit. V rámci celodenní návštěvy obce jsem vyzpovídal řadu zajímavých osobností tuzemské vinařské scény a ochutnal mnoho skvělých vín. Ostatně, posuďte sami…

Obec Nový Šaldorf-Sedlešovice patří mezi historicky nejstarší osídlení v rámci lokalit, které navazovaly na královské město Znojmo. Obec prokazatelně existovala již v 11. století, ovšem první zmínka pochází teprve z roku 1656. Je tedy oprávněné se domnívat, že Nový Šaldorf vznikl teprve v druhé polovině 16. století blíže Šaldorfu Starého, který stával na pravém břehu řeky Dyje. Jednotlivé části obce Sedlešovic a Nového Šaldorfu vznikly na brodech přes řeku Dyji v blízkosti města Znojma zčásti jako osada u kupeckých cest a zčásti jako zemědělské osady. Nový Šaldorf a Sedlešovice tedy nenáleží mezi staré osady Znojemska.

Z hlediska rozvoje území je obec stavebně i prostorově srostlá s městem Znojmem, od něhož se obec po roce 1989 oddělila. Zástavba je charakterizována rodinnými domky a vesnickými usedlostmi. Na obytnou zástavbu je napojena zemědělská výroba se svými stavbami. V Novém Šaldorfu i Sedlešovicích se nacházejí vinné sklepy s lisovnami. Část katastrálního území obce se nachází v NP Podyjí.

Celý článek Václava Tichoně, včetně doporučení na vína z vinařství Arte Vini, Dobrá vinice, Vinařství Piálek & Jäger, Vinařství Špalek, Vinařství Dobrovolný, Vinařství Smrčka a Vinných sklepů Znojmo, najdete ve vydání WINE & Degustation 6/2024, které je možné zakoupit ZDE.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena