W-D > Články > Cesty za vínem >

Liparské ostrovy

30.09.2024 |
Cesty za vínem

Vína na Liparských ostrovech? Ano! Toto souostroví v Tyrhénském moři, na které se dostanete lodí z  přístavu Milazzo na severu Sicílie, zahrnuje ostrovy Vulcano, Lipari, Salina, Stromboli, Panarea, Filicudi a Alicudi. Přestože je samotná Sicílie turisticky velmi populární, a tedy rušná, Liparské ostrovy jsou zatím stále jakýmsi neobjeveným a tajemným rájem. A podobně je to se zdejšími víny. Na rozdíl od samotné Sicílie, která dnes patří mezi nejvýznamnější a nejpopulárnější vinařské regiony Itálie, zná vinařskou tradici

i současnost Liparských ostrovů dokonce i malé množství vinařských expertů. O to více jsem se na Liparské ostrovy těšil, vždyť objevování je pro milovníky vína a kultury kolem něj jednou z nejzábavnějších  záležitostí.

Sopečné Liparské ostrovy leží v Tyrhénském moři u severního pobřeží Sicílie. Italové jim říkají Eolské ostrovy (Isole Eolie). Rozšířený název Liparské získaly podle názvu největšího z těchto šesti ostrovů – Lipari. Všechny tyto ostrovy jsou dnes vyhaslé nebo téměř vyhaslé sopky a v posledních letech je najdete v nabídce mnoha cestovních kanceláří. Pro běžné turisty je asi největším lákadlem stále aktivní vulkán Stromboli. Pokud sem však vyrazíte za vinnými a gurmánskými zážitky, určitě si přijdete na své. Ostrovy historicky obývali Řekové ještě dříve než Římané, i proto zde stále najdete pozůstatky mixu obou kultur. Nepřeberné množství čerstvých ryb a mořských plodů, místní pochoutka arancini, tedy jakési rýžové kuličky s rozličným kořením a náplní smažené ve strouhance, a také kapary, o kterých místní tvrdí, že jsou zde vůbec nejlepší v celém Středomoří, to jsou delikatesy, se kterými se v místních restauracích budete setkávat na každém kroku.

Celý článek Michala Šetky najdete v zářijovém vydání WINE & Degustation, které je možné zakoupit v tištěné i elektronické verzi zde.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena