Gurdau Vinařství
Gurdau Vinařství vzniklo v roce 2012 v Kurdějově na Velkopavlovicku. V roce 2013 následně vysadili v Kurdějově prvních 7 hektarů vinic, a přispěli tak k obnově vinic v jedné z historicky nejvýznamnějších vinařských obcí na Moravě. Už od prvopočátku se přitom Gurdau velmi rychle etablovalo na domácí vinařské scéně jako vinařství s mimořádnou kvalitou bílých vín.
Velkou měrou k tomu přispívá i kurdějovské terroir, které vyniká vápenitými pískovci s vápenitou spraší, vysokou svažitostí a jižními expozicemi. V Gurdau proto pěstují Ryzlink rýnský, který je zde vysázen v 6 klonech původem z Wachau, Alsaska, Rheingau a Pfalzu, Veltlínské zelené a Pinot Blanc. Z těchto odrůd zde dnes vyrábí skvělá vína, o kterých je stále více slyšet nejen u nás, ale především v zahraničí. Před několika lety navíc v Kurdějově dokončili výstavbu nového vinařství, které v současné době patří k nejmodernějším a nejzajímavějším architektonickým stavbám u nás. Vedle vín hraje v Gurdau prim i špičková gastronomie.
Ve vinařství proto nabízí hostům skvělé sezónní degustační menu a v průběhu roku pak pořádají různé degustační večery či pop-upy se světovými či domácími šéfkuchaři. O všech novinkách jsme si povídali přímo v Gurdau s celým týmem vinařství, který tvoří vinař Marek Sedláček, sommelier a manažer vinařství Marián Němec, správce vinařství Václav Hort a šéfkuchař Gurdau Josef Súkup. A nemohli jsme samozřejmě zapomenout ani na majitele, zakladatele a vizionáře Zdeňka Horta.
Rozhovor najdete ve vydání WINE & Degustation 7-8/2024, které je možné zakoupit ZDE.
Partneři