W-D > Články > Cesty za vínem >

Bzenec |Slovácká vinařská podoblast

19.08.2024 |
Cesty za vínem

Po šesti letech se s časopisem WINE & Degustation opět vydáváme do Bzence, do města vinic a kultury. Bzenec je jednou z nejdůležitějších obcí Slovácké vinařské podoblasti, ležící v jejím srdci. Prim tu hrají zejména bílé odrůdy, červená vína však v posledních letech dosahují vysoké kvality. Pojďme si tedy společně představit toto důležité město, které může být zajímavým tipem pro vaše letní cesty za vínem, z pohledu vína a jeho historie.

Bzenec leží mezi Kyjovem a Veselím nad Moravou na silnici vedoucí ze Znojma do slovenského Nového Mesta nad Váhom, pouhých 10 km od folkloristům dobře známé Strážnice. Geologické poměry, klimatické podmínky a historicky vysoká vinohradnická půdní bonita vytvářely podmínky pro pěstování špičkových kultivarů révy vinné – to platí zvláště pro Ryzlink rýnský. Produkce z bzeneckých vinohradů byla historicky označována ochrannou stoletou známkou Bzenecká lipka.

Podle jemného písku a množství lastur se soudí, že bzenecké okolí bylo v dávné minulosti dnem moře. Dodnes se zde těží písek, jehož kvalitu stavební odborníci hodnotí vysoko. Území kolem Bzence bylo osídleno již v pravěku. Svědčí o tom archeologické nálezy z neolitu, doby bronzové i železné, z doby římské i z doby stěhování národů.

Celý článek Václava Tichoně, včetně doporučení na vína z Vinařství sv. Florian, Zámeckého vinařství Bzenec, Vinařství Kněží hora, Vinum Moravicum, Vinařství Bunža a CHATEAU BZENEC najdete ve vydání WINE & Degustation 7-8/2024, které je možné zakoupit ZDE.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena