Weingut Mayer am Pfarrplatz |Trend nealkoholických vín zasáhl i špičkové rakouské vinaře
Poptávka po nealkoholických vínech, označovaných také jako dealkoholizovaná vína, je jednoznačně na vzestupu. Tento trh prochází výraznou globální expanzí, kdy v uplynulém roce zaznamenal výrazný nárůst, a to o 7 %, respektive 6 % ve srovnání s předchozím rokem. Prognózy naznačují 10% roční tempo růstu spotřeby v příštích deseti letech!
Mileniálové, narození mezi počátkem 80. a polovinou 90. let, pohánějí poptávku po nealkoholických vínech a hledají inovativní a vysoce kvalitní nápoje. O dealkoholizovaná vína však projevují zájem i jiné demografické skupiny spotřebitelů, což naznačuje rozšiřující se přitažlivost trhu. Rostoucí zájem je tedy řízen především generací Z a mileniály, kteří ve srovnání se staršími generacemi vykazují větší ochotu prozkoumat tyto nové alternativy.
Nealkoholické víno by nemělo být vnímáno jako hrozba pro tradiční vína. Místo toho představuje příležitost pro producenty, aby se přizpůsobili tržním trendům a uspokojili vyvíjející se preference spotřebitelů. Jedním z takových inovativních výrobců je i známé vídeňské vinařství Mayer am Pfarrplatz, které v roce 2024 přišlo s řadou tří nealkoholických (dealkoholizovaných) vín: bílé Cuvée, Riesling a šumivé.
K odstranění alkoholu byla využita metoda vakuového odpaření a výsledek se povedl, protože vína si velmi pěkně zachovala svou aromatickou a chuťovou strukturu, což byla doposud poněkud stinná stránka procesu dealkoholizace. Všechna tři vína vykazují navíc výrazně nižší kalorickou hodnotu, pohybující se okolo 20 kcal/100ml. Oproti běžným 70–100 kcal u klasických vín se jedná o značný rozdíl a ten by mohl být zajímavý pro všechny, kteří dbají na štíhlou linii. Tato tři vína jsou díky společnosti Víno & spol. nově na trhu i v České republice.
Tento článek najdete ve vydání WINE & Degustation 2/2025, které je možné zakoupit ZDE.
Více na www.vinospol.cz
Partneři