W-D > Články > Aktuality >

Rytíři vína |se připojují k iniciativě VITÆVINO

18.10.2024 |
Aktuality

Víno dnes čelí závažnému ohrožení, protože sílící tlak proti konzumaci alkoholu se stále více snaží  démonizovat všechny alkoholické nápoje bez rozdílu. V důsledku častého šíření neúplných či zkreslených vědeckých informací a dat má tento restriktivní pohled na věc postupně čím dál větší dopad na právnípředpisy po celém světě – počínaje zaváděním nepřiměřeného a nespravedlivého právního rámce (např. zákazy reklamy, restriktivní fiskální politika a varovné zdravotní nápisy). To všechno ohrožuje udržitelnostvinařského průmyslu. Tváří v tvář této rostoucí výzvě tak byla zahájena iniciativa VITÆVINO („Chraňte vinařskou kulturu a pospolitost“) na podporu kultury vína a jeho umírněné konzumace. Stěžejním bodem iniciativy je deklarace, skrze niž mohou lidé vyjádřit podporu především pracovníkům ve vinařském oboru, kteří usilovně a s vášní pracují na zachování a rozvoji vinařství. Deklaraci najdete od 1. října na oficiálních stránkách www.vitaevino.org a mnozí členové Evropského řádu rytířů vína byli mezi prvními, kdo ji podepsali. 

Proč byste měli podepsat tuto deklaraci?

Zeptali jsme se prvního prokonzula Eques OKT Petra Marcinčáka. „Evropský řád rytířů vína plně podporujeiniciativu ‚Chraňte vinařskou kulturu a pospolitost‘ jako součást svého širšího poslání zachovávat a propagovat evropské vinařské tradice. Tato organizace, působící v šestnácti zemích Evropy, stavína hodnotách křesťanské rytířské kultury, morálních principech a pospolitosti, které víno přináší. Iniciativa zdůrazňuje význam vinařství nejen jako kulturního a ekonomického fenoménu, ale i jako prostředku pro posílení komunit a mezinárodního porozumění. V době rostoucích hrozeb je podpis této deklarace zásadní pro zachování právoplatného místa vína ve společnosti a pro uznání jeho environmentální role a socioekonomického významu ve venkovských komunitách.

Víno je významným přínosem pro ekonomiku, od venkovské krajiny a vinařství až po dynamické vinařské společnosti, drobné výrobce vína a populární vinařskou turistiku. Udržuje venkovské oblasti v celé Evropě a pomáhá bojovat proti vylidňování v hospodářsky a zemědělsky ohrožených regionech. V neposlední řadě je důležité šířit umírněnost při konzumaci alkoholu a vyzdvihovat zodpovědné vychutnávání vína a všeho, co je s ním spojené. Připojením se k deklaraci VITÆVINO posílíte hlas milovníků vína na celém světě a podpoříte všechny, kteří pečují o zachování postavení vína v našich životech.“ www.vitaevino.org

Zdroj: OEVE, SV ČR, NVC

Více na www.rytirivina.cz


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena