W-D > Články > Aktuality >

Obsthof Retter |Unikátní nealkoholické nápoje z čisté ovocné šťávy

25.09.2024 |
Aktuality

Nejlepší výběr surovin, mnoho zkušeností a cit pro řemeslo. To je spojení, které proměňuje bobule a ovoce nejvyšší kvality z nejlepších míst na světě v ušlechtilé kapky fantastických nápojů bez alkoholu. To je tajný recept, který stojí za úspěchem přírodních šťáv z divokého ovoce, jež se ve špičkové gastronomii prosadily jako sofistikované párování k jídlu. Ovoce sklízené v optimální době zralosti je zpracováváno s velkou citlivostí a skladováno při stálé okolní teplotě tak dlouho, dokud jednotlivé ročníky nedosáhnou dokonalé zralosti a vyváženého poměru ovoce a kyselin pro dokonalý požitek.

Kvalitní nealkoholický nápoj jako doprovod k jídlu je logickým trendem současnosti, a to nejen v nejvyšší gastronomii. Nealkoholické extrakty z ovoce z lesa a luk společnosti Obsthof Retter se sídlem v ráji ovoce – rakouském jižním Štýrsku, dosahují té nejvyšší možné kvality a dokáží na patře vykouzlit mimořádně zábavný a unikátní degustační vjem z čisté ovocné šťávy.

„S edicí Sommelier WILD a WELL přicházíme ve společnosti Obsthof Retter s novým objevem. Nejlepší divoké a panenské lesy světa s jejich jedinečnými divokými plody a ovocem jsou pro nás základním stavebním kamenem. Od sběru až po odšťavňování je ovoce pečlivě zpracováváno a stáčeno v naší manufaktuře. Vzhledem ke své mnohovrstevnaté struktuře však tyto čisté, divoké a přírodní šťávy vyžadují velmi zvláštní podmínky skladování. Pouze zráním při konstantních teplotách je docíleno přirozené a pozvolné degradace ovocných kyselin. Láhve s omezeným počtem ročníků proto odpočívají za silnými stěnami hradu Pöllauer Schlosskeller až do optimální konzumní zralosti. Výsledkem jsou bohaté – nealkoholické – gurmánské chutě,“ říká o ovocných šťávách WILD majitel společnosti Obsthof Retter a ovocnář pan Werner Retter.

Produkty Sommelier Edition nejen sledují trendy nealkoholického párování k jídlu, ale také je aktivně utváří. A to s přírodními šťávami z ušlechtilých odrůd ovoce, které jsou šetrně lisovány a po vylisování prochází přirozeným čiřením. Důležité sekundární rostlinné látky z dužiny a slupky přitom zůstávají zachovány. Na rozdíl od dealkoholizovaných vín (vždy s minimálním zbytkovým alkoholem) v případě výroby těchto nápojů tedy nedochází k ochuzení nápoje, ale k udržení obsahu všech důležitých stopových prvků a látek.

Příkladem může být ovocný nápoj z brusinek v řadě WILD, které pochází z dalekého severu, z blízkosti polárního kruhu. Právě tady přirozeně rostou malé divoké brusinky na velmi zvláštních půdách v laponských lesích. Vzhledem k malému počtu, ale velmi intenzivním slunečným dnům se bobule, podobně jako réva, vyvíjejí velmi pomalu. Výsledkem je kvalitní surovina s koncentrovaným aroma a velmi intenzivní chutí. Divoké brusinky se sbírají ručně a poté se jemně třídí v malých dřevěných bedýnkách. Velmi podobně pak v Obsthof Retter přistupují i k ostatním ovocným nápojům, které představují žhavý trend současné doby, především v návaznosti na gastronomické snoubení. Po otevření si navíc nápoje v chladničce uchovají svou kvalitu po dobu přibližně jednoho týdne, a tak lze v perfektní kondici zkoumat jejich vůně a chutě a snoubení s různými pokrmy v průběhu několika dnů.

V nabídce najdete aktuálně ovocné produkty ve dvou řadách s označením „WILD“ (bílá etiketa) a „WELL“ (fialová etiketa). Současně u všech produktů platí, že se vždy jedná o výhradně ruční sklizeň z jednoho ročníku a z konkrétního sadu či lokality. Ovoce přitom pochází z nejrůznějších koutů světa. Jablka, hrušky a třešně ze Štýrska či Burgenlandu, granátová jablka z Řecka či Turecka, bílé a červené grepy z Chile, borůvky z Karpat a brusinky z Laponska. Zároveň platí, že tyto nápoje je vhodné servírovat při teplotě 9–12 °C ve sklenici na bílé či červené víno, které umocní zážitek každého z nich.

Výhradním dovozcem nealkoholických nápojů Obsthof Retter je v České republice společnost VINO & spol., s.r.o.

Kontakt pro zájemce: +420 777 730 474, info@vinospol.cz

Tento článek najdete v zářijovém vydání WINE & Degustation, které je možné zakoupit v tištěné i elektronické verzi zde.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena