BOHEMIA SEKT TROPHÉE 2024 |Umění sommelierství v plné parádě
Starý Plzenec se 2. října proměnil v místo, kde se mladí talenti utkali v první velké letošní sommelierské soutěži – soutěži BOHEMIA SEKT TROPHÉE – Mistrovství ČR v kategorii Talent. Soutěže se zúčastnilo 32 studentů z 11 škol z celé republiky, kteří se předvedli ve třech hlavních disciplínách: degustaci, servisu vína a teoretických znalostech. „Při pohledu na jednotlivé soutěžící, jak se popasovali s úkoly i s nervozitou, je vidět, že pro tyto studenty není sommelierství pouhý školní předmět, ale vášeň. Věřím, že mnozí z nich jsou budoucí hvězdy tohoto oboru,“ shrnul tuto soutěž František Koudela, ředitel pro vzdělávání Asociace sommelierů ČR. Nejvyšší příčku letos obsadila Gabriela Unčovská ze Středního odborného učiliště a Střední odborné školy Polička.
Vyvrcholení mistrovských klání nastalo o dva týdny později. Šestnáct sommelierů – zkušených soutěžících, ale i odvážných nováčků – se 16. října utkalo o titul nejlepšího sommeliera ČR v kategorii Professional a během celého dne se předvedli v celé škále sommelierských dovedností.
Cesta ke zlatu: Od písemného testu po precizní servis
BOHEMIA SEKT TROPHÉE – SOMMELIER ČR odstartovala ráno teoretickým testem, následovaným degustací dvou anonymních vzorků. Tato úvodní část už tradičně prověřila nejen znalosti o víně, ale i širší přehled soutěžících o různých nápojích, kávě či doutnících.
Znalostní test obsahoval otázky z oblasti vína, geografie, kávy, čaje, čokolády, doutníků a dalších nápojů, což zvýšilo laťku náročnosti. Výsledky základního kola poslaly do další fáze šestici nejlepších, mezi nimiž byli Patrícia Bačová, Tomáš Hanel, Jiří Lupínek, Martin Parýzek, Natálie Válková a Pavol Velič. Pod odborným dohledem Jakuba Přibyla a Davida Krále následovala disciplína servisu červeného vína, která prověřila nejen správnou techniku dle standardů Mezinárodní asociace sommelierů, ale i umění pohotově reagovat na různá zadání a otázky. Co třeba víno Macán – víte, odkud pochází, jaký má styl a pod jakou spoluprací vzniká?
Velké finále: Souboj o titul na prknech Národního divadla
Finálový večer se odehrál na Nové scéně Národního divadla před publikem čítajícím 300 hostů. Tři nejlepší sommelieři – Martin Parýzek, Tomáš Hanel a Natálie Válková – se postavili před porotu a diváky připraveni ukázat, že v sommelierství nejde jen o znalosti a precizní techniku, ale také o schopnost přinést hostovi výjimečný zážitek. Finále se odvíjelo v několika náročných disciplínách: slepá degustace destilátů a vín, znalostní kvíz a servis šumivého a červeného vína VIP hostům – hercům Tereze Dočkalové a Igoru Orozovičovi.
Prestižní titul pro nejlepšího sommeliera ČR si již podruhé v kariéře odnesl Martin Parýzek, reprezentující společnost Californian Wines. „Obhájit titul bylo náročnější, než jsem si dokázal představit. Zvláště teoretický test patřil k těm nejtěžším, jaké jsem kdy zažil,“ přiznal Martin po vyhlášení výsledků. Jeho cesta k vítězství nebyla snadná – připravoval se intenzivně dva měsíce před soutěží a průběžně celý rok. Výhra Martinovi navíc otevírá možnost stát se jedním z mála sommelierů v historii soutěže, kteří dosáhli na „hattrick“, tedy tři vítězství, a zařadit se tak mezi legendy soutěže. A to je rozhodně závazek nepolevit a obhájit titul i příští rok.
Na druhém místě se umístila Natálie Válková z Vinařství Válka, která svým výkonem ukázala, že je stálicí ve světě špičkových sommelierů. Třetí příčku pak obsadil Tomáš Hanel z The Eatery, který bronzem potvrdil, že každoročně patří mezi „žhavá želízka“ na nejvyšší příčky.
Sommelierství jako příležitost a výzva
BOHEMIA SEKT TROPHÉE každoročně dokazuje, že české sommelierství má na to stát se světovou špičkou. Soutěžní den nabídl také dva odborné masterclassy – první vedený Janem Ustohalem, ambasadorem pro značku Riedel, a druhý s Klárou Kollárovou, národní sommelierkou, které přidaly soutěži další rozměr a účastníkům poskytly zajímavé informace o světě degustace a vína.
„S každým rokem vidíme neuvěřitelný posun ve znalostech a dovednostech našich soutěžících. Sommelierství se stává skutečným uměním, které vyžaduje nejen odborné znalosti, ale i schopnost spojit víno s jedinečným zážitkem,“ uvedl Ivo Dvořák, prezident Asociace sommelierů ČR. „Velmi mě těší, jak se za poslední tři dekády posunula česká gastronomie a sommelierství, a jsme rádi, že se na tomto rozvoji podílíme. Naši podporu směřujeme kromě profesionálních sommelierů i na mladší generaci prostřednictvím soutěže Talent, v níž letos soutěžil dokonce rekordní počet studentů, což je pro budoucnost oboru skvělý příslib,“ uvedl Ondřej Beránek, ředitel společnosti BOHEMIA SEKT, hlavního partnera soutěže.
Letošní ročník BOHEMIA SEKT TROPHÉE 2024 byl důkazem, že v této soutěži nejde jen o soupeření – je to také setkání lidí, kteří sdílejí vášeň k oboru a chtějí se neustále zlepšovat. Organizace pod taktovkou Asociace sommelierů ČR a s podporou partnerů v čele se společností BOHEMIA SEKT přinesla nejen zrušující klání, ale i prostor pro sdílení znalostí a zkušeností.
Tento článek najdete ve vydání WINE & Degustation 11/2024,které je možné zakoupit v tištěné i elektronické verzi ZDE.
Partneři