Asociace sommelierů ČR |Vzdělávací program a aktivity pro rok 2025
Rok 2025 přináší v rámci činnosti Asociace sommelierů ČR (ASČR) řadu inovací a zajímavých akcí. Pod vedením Ivo Dvořáka, prezidenta ASČR, se mohou členové i veřejnost těšit na bohatý vzdělávací program i každoroční sommelierské soutěže.
Novinka roku: cyklus přednášek „VERSUS“
Po minulých dvou letech, kdy tématem pravidelných přednášek byly „Pojmy z etiket od A do Z“, připravila Asociace sommelierů nové vzdělávací téma s názvem „VERSUS“, a nabídne tak fascinující pohled na kontrasty ve světě vína.
Každý měsíc se bude konat jedna přednáška plná teorie, ale i praxe, která posluchačům anonymní degustací představí osm vzorků vín ve dvojicích, které se více či méně liší, a úkolem bude rozpoznat typický charakter nejušlechtilejších či nejpěstovanějších odrůd světa v jejich různých podobách. Mezi zajímavé dvojice, které budou porovnávány, patří:
• Starý kontinent versus Nový svět
• Mladší víno versus vyzrálejší víno
• Levnější víno versus dražší víno
Těšit se můžete na dopolední i večerní termíny a pro ty, kteří nemají čas v průběhu týdne, je k dispozici sobotní opakování jednou za čtvrt roku. Lednová přednáška byla zaměřená na Riesling a následovat budou vždy nová témata, jako například Sauvignon, Chardonnay nebo Pinot Noir. Degustovat se budou vzorky z celého světa i z České republiky. Na akce vždy navazují články v časopise WINE & Degustation.
Certifikát sommeliera: nejkomplexnější kurz v Česku
Další vzdělávací perlou roku 2025 je šestidenní kurz „Certifikát sommeliera“, který se uskuteční v Praze
od 10. října. Tento kurz nabídne přes 250 vzorků vín, piv, destilátů a nealkoholických nápojů, praktické
snoubení vín s degustačním menu, ale i teoretické a další praktické dovednosti ze sommelierství. Kurz,
omezený na malou skupinu účastníků, proběhne během tří víkendů a slibuje komplexní vzdělání zahrnující
i témata jako káva, čaj, čokoláda, sýry nebo doutníky. V neposlední řadě bude přímo na odborných školách Asociace sommelierů i letos školit studenty, kteří chtějí proniknout více do sommelierského oboru. Dvoudenní vzdělávací program Certifikát sommeliera junior je zakončený zkouškou, kdy úspěšní studenti s certifikátem získají malý náskok při hledání svého prvního zaměstnání po škole.
Soutěžení na domácí i mezinárodní scéně
Podzim opět přinese prestižní soutěže – Mistrovství ČR BOHEMIA
Tento článek najdete ve vydání WINE & Degustation 2/2025, které je možné zakoupit ZDE.
Partneři