W-D > Články > Rozhovory >

Piemontské vinařství Elvio Cogno |Valter Fissore

30.04.2024 |
Rozhovory

Piemontské vinařství Elvio Cogno dnes již patří mezi stálice prestižního portfolia italských vín dovozní společnosti Advivum. Na konci února navštívil Prahu Valter Fissore, aby provedl milovníky piemontských vín průřezovou degustací toho nejdůležitějšího a nejlepšího, co dnes vinařství Elvio Cogno vyrábí. Této příležitosti jsme využili nejen k přechutnání současné produkce, ale i k rozhovoru s Valterem, který je dnes v Piemonte, a především v Barolu již velkým pojmem a uznávanou osobností.

Elvio Cogno se narodil v roce 1936. Jeho rodina po generace pěstovala révu pro radost a své vlastní potřeby, ale nikoho nenapadlo přeměnit tuto zábavu na zaměstnání. Ve vyhlášené obci La Morra provozovala Ristorante dell'Angelo. A byl to právě Elvio Cogno, kdo se rozhodl zabývat naplno výrobou vlastního vína. Zprvu pro zákazníky své restaurace, jeho vína se však záhy rozšířila i dále a svou kvalitou přesvědčila zákazníky po celém Piemonte. V polovině padesátých let se Elvio Cogno díky rostoucí prestiži svých láhví i nabídce strategického partnera rozhodl opustit restaurační provoz úplně a s rodinou Marcarini začal rozšiřovat své vinice a soustředit se na výrobu toho nejprestižnějšího vína v Piemonte - Barola. To spatřilo světlo světa v roce 1961 a v roce 1964 se jako první vinař v této oblasti rozhodl vyrobit a nalahvovat první Barolo s označením vinice, tehdy to bylo Brunate. V současnosti vinařství Elvio Cogno patří mezi nejuznávanější piemontské výrobce vín s velmi atraktivním portfoliem, ve kterém se objevuje jediná Barbera světa z předfyloxerní (tedy pravokořenné) révy anebo Barolo vyrobené z netradičního klonu Nebbiolo Rose.

Vinařství Elvio Cogno na českém trhu zastupuje společnost Advivum.

Celý článek najdete v dubnovém vydání WINE & Degustation, které je možné zakoupit ZDE.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena