W-D > Články > Degustace >

Original Canadian XO Maple Liqueur

18.12.2014 | Autor: František Coufal, Jan Braniš
Degustace

Original Canadian XO Maple Liqueur je unikátní směsí přírodního javorového sirupu a jemné kanadské whisky, čímž se řadí do zvláštní a jedinečné rodiny whiskových likérů. I přes jeho nesporné kvality došlo před lety k ukončení výroby a jeho budoucnost tak byla nejistá. V nedávné době však likér opět spatřil světlo světa, a navíc byl nově uveden i na evropský trh. Na následujících řádcích se dozvíte nejen o jeho složení a historii. Barman a manager Bugsy’s Baru Jan Braniš vám zprostředkuje svůj názor na tuto novinku, poradí vám, jak jej servírovat, a napoví i využití v koktejlech.

Základem likéru je čistý přírodní javorový sirup pocházející z provincie Quebec. Na získání jednoho litru sirupu je potřeba přibližně 40 litrů mízy, která se sbírá buď do jednotlivých nádob připevněných ke stromu, nebo pomocí potrubí vedoucího mízu z jednotlivých stromů do sběrné nádrže. Surová míza obsahuje pouze 2 % cukru, takže se musí vařit tak dlouho, až se zahustí a dosáhne 66 % až 67,5 % cukerného obsahu. Další základní ingrediencí je kanadská whisky vyráběná v provincii Alberta. Pro její výrobu se na rozdíl od whisky americké používá nejen žito, ale i obiloviny jako pšenice, oves či kukuřice. Výsledný destilát je tak oproti americkým whisky jemnější a vhodnější k míchání, což podporuje i povolení částečného zrání v nových a použitých sudech, kde musí ležet minimálně po dobu tří let. Na základě tajné původní receptury je základ likéru, navíc ve vhodném poměru, doplněn o líh, karamel a javorovou esenci. Výsledkem je nápoj elegantní tmavě nazlátlé barvy, expresivní javorovokaramelové vůně a jemné vyvážené chuti.

Zajímavá je také historie Maple likéru, do níž se otiskla i česká stopa. Původně byl jedním z řady produktů firmy Maple Leaf Distillers z kanadského Winnipegu. Po několika letech byla celá výroba převzata firmou Angostura Holdings Limited se sídlem na Trinidadu, která tento likér vyráběla až do roku 2009. V tomto roce však Angostura v rámci restrukturalizace svých závodů převedla většinu výroby do jiných zemí a pobočku ve Winnipegu uzavřela, čímž došlo k přerušení výroby Malple likéru. O vzkříšení se zasloužila až skupina investorů z Kanady a České republiky, když se pokusila koupit licenci pro jeho výrobu spolu s originální recepturou, což se po dlouhém vyjednávání podařilo počátkem roku 2013. V současné době vyrábí likér mezinárodní společnost Canadian Maple s hlavním sídlem v Kanadě a provozovnou v Evropě. Při jeho výrobě se nadále důsledně dbá na dodržování původní receptury a tradičních technologických postupů za použití surovin poskytovaných původními kanadskými dodavateli. Likér si tak zachovává svou jedinečnou originální chuť, pro níž si získal oblibu mezi spotřebiteli na severoamerickém kontinentu.

Jan Braniš, barman a manager Bugsy’s Baru
S likérem javorové příchutě jsem se setkal poprvé v životě a zaujal mě svou čistou autentickou javorovou chutí s jemnou stopou whisky, na jejímž základě je likér vyroben. Pokud likér budeme popíjet čistý, doporučuji jej servírovat s jednou kostkou ledu. Rozpouštějící se voda krásně otevře bohaté aroma javoru a karamelu a zároveň zjemní vyšší sladkost likéru. Maple likér doporučuji servírovat jako digestiv nebo k dezertům, nebál bych se ho doporučit ani k doutníku, pokud by si hosté přáli vyzkoušet něco neobvyklého. V Bugsy’s baru jsme jej s kolegy zkoušeli použít i jako přísadu do míšených nápojů a lépe vycházel jako báze koktejlů například typu Sour, Old Fashioned nebo Collins, než jako dochucující složka. V případě, že jsme Canadian Maple Liquer použili jako bázi, měl dostatečnou šanci prosadit se v celkovém charakteru drinku. Jestliže jsme ho použili jako modifikátor, byl díky své jemnosti použitou bází poněkud potlačen.

Dry Maple Manhattan
5 cl  Canadian Maple Liqueur, 2 cl Dolin Dry Vermouth, 2 střiky Orange Bitter, Zástřik pomerančové kůry.
Příprava: V míchací sklenici
Sklo: Koktejlová sklenka

Maple Collins
6 cl Canadian Maple Liqueur, 1,5 cl Maple sirup, 4 cl fresh lemon juice, Old Time Aromatic Bitter, sodovka, koktejlová třešeň
Příprava: Přímo do sklenky hosta
Sklo: Vysoká sklenka plná ledových kostek


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena